شناسایی و راه حل های رفع وسواس مطالعاتی چه تاثیری بر یادگیری ما دارد؟ در این مقاله سعی بر شناسایی و راه حل های یکی دیگر از مشکلات هنگام مطالعه ( وسواس مطالعاتی) داریم.
+ میدونی قاتل خاموش مطالعه چیه؟
-درست حدس زدی، وسواس مطالعاتی …
با طرح چند سوال می توانیم درک بهتری از وسواس مطالعاتی داشته باشیم!
به طور مثال تا حالا برای شما پیش آمده روز قبل چند صفحه از کتابی را خوانده باشید و امروز هنگام مطالعه ادامه ی مطلب، احساس کنید مطالب قبلی را فراموش کرده اید و برای یادآوری نیاز به مطالعه دوباره دارید؟!
یا هنگام خواندن یک پاراگراف احساس کنید قسمتی رو متوجه نشده اید و دوباره برای خواندن این مورد از ابتدا پاراگراف را مرور کنید؟
اگر حس می کنید هنگام درس خواندن این اتفاق برای شما افتاده، درک بهتری از وسواس مطالعه دارید!
وسواس چیست؟
وسواس یک اختلال روانی است که در آن فرد، افکار خاصی را به طور مکرر تجربه می کند یا نیاز به انجام مکرر رفتار خاصی را احساس می کند. اختلال وسواس به دو صورت فکری و عملی تعریف می شود.
وسواس مطالعاتی، عملی است یا فکری؟
بهترین مثال برای شناسایی وسواس عملی می توان به شست و شوی مکرر دست ها اشاره کرد. اما وسواس مطالعاتی در دسته وسواس فکری قرار می گیرد. به طور مثال زمانی که خواندن پاراگرافی تمام می شود بعد از چند لحظه فکر کردن حس می کنیم مطلب رو به خوبی نفهمیده ایم. مجددا شروع به مطالعه همون قسمت می کنیم.
وسواس در مطالعه خوبه یا بد؟!
وسواس در مطالعه و نتیجه ی خوب باهم سازگاری ندارند.
چون کسی میتونه نتیجه ی خوبی بگیره که تعداد مرور هایش کافی باشد، اما کسی که با وسواس مطالعاتی، مطالعه می کند مرور کمتری خواهد اشت.
دلایل اصلی وسواس مطالعاتی
از دلایل اصلی می توان به دو مورد مهم اشاره کرد،
درگیر بودن ذهن: هنگام درس خواندن ذهن ما مشغول حاشیه های تحصیلی می شود. مثلا “نکنه امسال قبول نشم و یا نمره ام چند میشه.”
استرس ناقص خواندن: مدام به این موضوع فکر می کنی نکنه این مطلب را که خواندم در آزمون بیاد و من فراموش کنم، نتوانم پاسخ بدم.
راه حل های رفع وسواس مطالعاتی
- تکرار زیاد ممنوع
اولین راهکار رفع وسواس مطالعاتی جلوگیری از تکرار مطالب است. اگر تکرار از یک حدی زیادتر باشد نتیجه معکوس در پی خواهد داشت، از شما انرژِی و وقت بیشتری خواهد گرفت. در نتیجه منجر می شود شما مایوس و ناامید شوید! درعوض شما به جای اینکه دوباره مطالب را بخوانید سعی کنید با تست زدن و تکرار کردن حفظی مطالب، میزان یادگیری و تسلط خود را بسنجید! اگر نتیجه خوب و قابل قبول بود با این تمرین می توانید این عادت را تا حد زیادی کنار بگذارید!
- مرور را جایگزین تکرار کنید
به جای اینکه یک صفحه از کتاب را مکرر بخوانید، می توانید با مرور های منظم مطالب را بازیابی کنید.
- قدرت تشخیص رو بالاتر ببریم
مشخصا در هر درسی مبحث های مهمتر و پر اهمیت تری هست که مورد توجه طراحان سوال هست. شما به جای اینکه تمرکز خودتون را برای مطالب حاشیه ای و فاقد اهمیت بزارید می توانید بخش های مهمتر را برای خودتون بازیابی کنید! از خواندن مطالبی که باعث شود شما دچار وسواس مطالعاتی بشوید جلوگیری کنید.
- تست زدن
تست زدن، به تسلط و تثبیت مطالب شما کمک می کند. شما با تست زدن متوجه می شوید کدوم بخش ها تست خیز تر هستند. پس زمان کافی و مورد نیاز برای تست زدن را در برنامه ی خود بگذارید. با تست زدن وسواس مطالعاتی خود را کنترل کنید.
- قانون پارکینسون
شما اگر قبل از شروع مطالعه مطالب زمان تعیین کنید و برای خود تعهد ایجاد کنید که در زمان مشخص، مطالعه یک مبحث مشخص رو تمام کنید خیلی کمتر دچار استرس و وسواس مطالعاتی می شوید. در کنار مشخص کردن ساعت، حتما تعداد صفحاتی هم که می خواهید مطالعه کنید را نیز پیش بینی کنید.
قانون پارکینسون میگه: ” هرکاری به اندازه زمانی که برای آن گذاشته اید، طول خواهد کشید!”
نقش مشاور تحصیلی در کنترل وسواس مطالعاتی
با انتخاب مشاور تحصیلی می توانید درگیری های ذهنی خودتان را به اشتراک بگذارید، از میزان آنها کم کنید و استرس های از این دست را کنترل کنید. مشاور تحصیلی، با بررسی دفترچه برنامه ریزی عملکرد شما در درس خواندن را زیر نظر می گیرد و نقص های مطالعاتی شما را پیدا می کند. با ارائه راهکار شما را از سردرگمی نجات می دهند.
برای ارتباط با کنکور آسان است و دریافت مشاوره و برنامه ریزی رایگان با شماره تماس های زیر در ارتباط باشید:
دفتر مرکزی : ۰۲۱۵۵۷۵۶۵۰۰
مشاور ارشد : ۰۹۱۲۱۹۰۴۶۹۰
بهترین منابع آموزشی ویژه تست زنی کنکور (رشته تجربی، ریاضی و انسانی) را از سایت رسمی کنکور آسان است تهیه کنید.